صندوق نیکوکاری یکی از صندوق‌های سرمایه‌گذاری در بازار مالی ایران است که باتوجه به نیت خیرخواهانه خود ممکن است برای برخی از افراد که قصد شرکت در فعالیت‌های خیرانه دارند بسیار جذاب باشد، در این صندوق پس از تجمیع سرمایه افراد و سرمایه‌گذاری در زمینه‌های مختلف، منافع حاصل شده از سود این صندوق را به فعالیت‌های عام‌المنفعه و نیکوکارانه، تخصیص می‌دهد.

صندوق نیکوکاری درحقیقت قصدش ایجاد یک فرصت بسیار جذاب برای فعالیت‌های انسانی است تا بسیاری از افراد که قصد شرکت این نوع فعالیت‌ها را دارند، بتوانند با ایجاد یک بازده حداکثری، کمک شایانی در اینگونه فعالیت‌های نیکوکارانه، ارائه دهد، وجود صندوق‌های نیکوکارانه در بازار مالی ایران نشان‌دهنده پتانسیل بسیار بالای صندوق‌های سرمایه‌گذاری در تمام زمینه‌ها است.

ساز و کار صندوق نیکوکاری چگونه است؟

افرادی که قصد شرکت در فعالیت‌های خیرانه دارند می‌توانند با واریز سرمایه‌های خود به این صندوق، با حفظ اصل سرمایه، از بازده کسب شده صندوق، در کارهای خیر و نیکوکارانه صندوق سهیم شوند، لازم به ذکر است که عواید بدست آمده از صندوق توسط یک تیم و مدیر باتجربه صرف نیازمندان می‌شود، عموما تیم مدیریتی اینگونه صنذوق‌ها متشکل از افراد متخصص در حوزه بازارهای مالی و افراد متخصص در شناخت نیازمندی‌های جامعه است.

سرمایه‌گذاری در صندوق نیکوکاری نسبت به سرمایه‌گذاری مستقیم نیکوکارانه دارای بازده بالاتری است زیرا سرمایه‌گذاران با تجمیع سرمایه خود و تحویل آن به یک نهاد متخصص باعث می‌شوند:

  1. سود حاصله از صندوق مستقیما در این گونه فعالیت‌ها خرج می‌شود.
  2. سود حاصله دراختیار نیازمندان براساس امیدنامه صندوق، قرار می‌گیرد.
  3. اصل سرمایه حفظ می‌شود و تنها سود حاصل از صندوق خرج می‌شود.
  4. ریسک کمتری دارد و این مسئله باعث جذابیت بازارهای مالی نیز می‌شود.
  5. سود حاصل از صندوق در زمینه‌های بسیار مختلفی چون، کمک به دانشجویان، بیماران خاص، کودکان بی‌سرپرست، زنان سرپرست خانوار، زندانیان جرایم مالی غیرعمد و ... خرج می‌شود.
  6. تجمیع سرمایه‌های خرد باعث می‌شود تا این صندوق اثر بسیار قابل توجهی در فعالیت‌های نیکوکارانه داشته باشد.
  7. این امکان وجود دارد تا سرمایه‌گذار تعیین کند چه میزان از سودش را این راه خرچ کند.

عملکرد صندوق نیوکاری دارای شفافیت است؟

از آنجایی که صندوق نیکوکاری یک صندوق سرمایه‌گذاری تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار و سایر نهادهای نظارتی است، ساختار نظارت بر این صندوق‌ها به‌گونه‌ای طراحی شده است که اطمینان سرمایه‌گذاران را نسبت به اختصاص منافع صندوق در امور نیکوکاری را برطبق امیدنامه بسیار بالا می‌برد. علاوه بر این، وجود ارکان نظارتی چون متولی صندوق و حسابرس بر حُسن انجام فعالیت‌های نیکوکارانه می‌افزاید.

از آنجایی که نهاد اجرایی این صندوق یک نهاد متخصص در فعالیت‌های نیوکاری است، این نهاد در دوره‌های زمانی مختلف موظف به ارائه گزارش خرج‌کرد دقیق منافع به مدیران صندوق و سرمایه‌گذاران (از طریق وب‌سایت صندوق) دارد، این عامل باعث افزایش اعتماد اجتماعی افراد به این صندوق‌ها می‌شود و نهادهای نظارتی متوجه این مسئله هستند که هرگونه خطا ممکن است تا لطمه شدیدی به اعتماد مردم نسبت به این صندوق‌ها، وارد شود.

براساس تاریخ، اولین صندوق نیکوکاری در ایران در سال 1386 تاسیس و سپس در سال 1388 با تصویب قانون توسعه ابزارهای و نهادهای مالی، باعث گسترش فعالیت این صندوق‌ها شد. براساس آمار مندرج در سایتسازمان بورس و اوراق بهادار، تا تاریخ منتهی به مهر ماه 1402 تعداد 12 صندوق نیکوکاری با سرمایه‌ای حدود 4500 میلیارد ریال در حال فعالیت هستند.

امور نیکوکارانه صندوق‌های نیکوکاری

براساس آنچه تاکنون شرح داده شده، به برخی از امور نیکوکارانه در صندوق‌های نیکوکاری اشاره می‌کنیم.

  • پرداخت مقرری ماهانه
  • ارائه بسته‌های حمایتی شامل:
    • بیمه‌های مکمل بهداشتی و درمانی
    • بیمه عمر و سرمایه‌گذاری
    • پوشش هزینه‌های بیمار صعب‌العلاج
    • پوشش نیازهای اغذیه‌ای
    • پوشش دادن هزینه‌های جهیزیه
    • تحصیل و بهسازی محل سکونت

هم‌چنین تمامی صندوق‌های نیکوکاری براساس امیدنامه صادره از سازمان بورس و اوراق بهادار دارای حدنصاب ترکیب دارایی هستند تا سرمایه تجمیع شده را در محل‌های مشخص با حداقل و حداکثر مشخص شده، سرمایه‌گذاری نمایند.

{{model.count}}
به مقاله فوق از 1 تا 5 امتیاز دهید.